Tietoa jäsenille

Olit sitten uusi tai vanha tuttu täältä löydät varmasti apua ja kertausta partiotoiminnan perusteisiin! Lippukunnassamme tällä hetkellä toimiviin ryhmiin pääset tutustumaan Ryhmät-sivulta.

Koloillat

Partiotoiminta perustuu suurilta osin koloiltoihin eli ryhmien omiin tapaamisiin. Useimmiten koloilta on viikoittain vakituiseen aikaan kololla oleva kohtaaminen, joka kestää partiolaisten iästä riippuen tunnista kahteen tuntiin. Koloiltojen sisältö vaihtelee aina viikottain: joka ilta pyritään oppimaan jotain uutta tai kertaamaan jo ennen opittua. Koloilloissa harjoitellaan erilaisia partiotaitoja, kuten ensiapua tai luonnossa liikkumista. Meripartiolaisina harjoittelemme myös solmuja ja merimerkkejä sekä muuta merenkulkuun liittyvää teoriaa.

Kunkin ryhmän koloiltaan liittyy omanlaisia rutiineja. Yleensä kuitenkin koloillat aloitetaan leikillä, jonka jälkeen siirrytään päivän teeman ääreen. Koloillan päätteeksi ryhmällä voi olla lyhyt hiljaisuus tai satuhetki, jolloin pääsee rauhoittamaan mielen vauhdikkaan päivän jälkeen. Jokainen koloilta päättyy partiolaisten tapaan sisaruspiiriin.

Koloiltaan ei yleensä tarvita mukaan mitään ihmeempää ellei etukäteen olla ilmoitettu erityisvarusteluista. Koloiltaan saattaa joskus tarvita mukaan esimerkiksi ruokailuvälineet, istuinalustan tai puukon. Myös sään mukainen varustus on hyvä olla, sillä osa koloillasta vietetään useimmiten ulkona. Kuitenkin tärkein varuste koloiltaan on aina partiohuivi. Ennen koloiltaa olisi hyvä syödä kotona, jotta jaksaa paremmin touhuta partiokavereiden kanssa.

Jos koloiltoihin liittyen tulee kysyttävää tai mieltä painaa jokin huoli, voit aina olla yhteydessä oman ryhmän johtajaan tai lippukunnanjohtajaan.

Leirit ja retket

Koloiltojen lisäksi partiossa käydään leireillä ja retkillä erilaisissa kohteissa, tyypillisimmin kuitenkin luonnossa.

Retki on partioryhmän matka johonkin. Retki voi olla päiväretki johonkin lähialueen luontopolulle tai pidempi yö- tai viikonloppuretki, jolloin yövytään joko kämpässä tai teltassa. Useimmiten olemme toiminnassamme hyödyntäneet lähialueiden leirikeskuksia, kuten Haijaista tai Oriniemen partiomajaa.

Leirit ovat pidempiä 5-10 yön partiotapahtumia. Lippukunnassamme on vuosittain toistuva kesäleiri, Jollis, jota vietämme aina seurakunnan leirisaaressa Hunkerissa. Muita leirejä joille pääsee osallistumaan ovat Lounais-Suomen partiopiirin tai Suomen partiolaisten järjestämät suurleirit. Suurleirit antavatkin mahdollisuuden aivan uudenlaiseen partiokokemukseen, sillä ohjelmaa on saatettu suunnitella jopa vuosien ajan. Suurleireillä pääsee myös kohtaamaan partiolaisia oman lippukunnan ulkopuolelta.

Kaikista avoimista leireistä ja retkistä tiedotetaan hyvissä ajoin ja tapahtumiin pääsee ilmoittautumaan mukaan jäsenrekisteri Kuksan kautta.

Leireille ja retkille tarvitaan usein hieman erilaista varustusta. Leiri/retkikirje ja pakkauslista lähetetään aina hyvissä ajoin ennen matkaa ja ne onkin hyvä lukea tarkasti läpi. Retkikirjeestä selviää tarkemmin tapahtuman alku- ja loppuaika sekä tarkka sijainti ja usein myös ajo-ohjeet ja muita tärkeitä käytännön ohjeita reissun sujuvoittamiseksi. Pakkauslistasta löydät kaiken, mitä tarvitsee pakata mukaan. Useimmiten yöretken pakkauslista saattaa näyttää jotakuinkin tältä:

  • rinkka tai reppu
  • makuupussi ja makuualusta
  • säänmukainen vaatetus ja hyvät kengät kävelyyn
  • omat hygieniatarvikkeet (hammasharja, -tahna yms.) sekä hekilökohtaiset lääkkeet
  • juomapullo
  • ruokailuvälineet (tiskipyyhe)
  • taskulamppu ja varaparistot
  • puukko
  • istuinalusta
  • (oma teltta tai muu majoite)

Partioharrastusta aloitellessa kannattaa siis miettiä minkälaisia hankintoja on ehkä tehtävä, jotta retkille on hyvä lähteä. Jos kumminkaan kaikkea tarvittavaa ei omasta takaa löydy, lippukunnalla on myös lainavarustepankki. Ota siis rohkeasti yhteyttä leirin/retken johtajaan ja kysy olisiko varusteita mahdollista saada lainaan. Lainavarustepankista löytyy tällä hetkellä makuupusseja lakanoineen, makuualustoja, kaksi rinkkaa, pelastusliivejä sekä telttoja ja laavuja majoitteeksi.

Partioasu

Partioasu on partiolaisen edustusasu, johon kiinnitetään ansaitut merkit, aluemerkit ja ansiomerkit.

Merimaskun Reimareiden partioasuun kuuluu tumma siisti alaosa (housut tai hame), partiopaita ja partiohuivi, sekä päähine ikäkauden mukaan. Sudenpennut käyttävät partiopaitanaan collegepaitaa ja seikkailijat ja siitä vanhemmat käyttävät partiolaisten kauluspaitaa. Lisäksi lippukunnan nuorimmat käyttävät valkoista jollalakkia.

Partiohuivin ja -paidan voi ostaa lähimmästä Scandinavian Outdoor myymälästä. Huivimerkin ja paikkakuntamerkit saa lippukunnalta, muut aluemerkit on ostettava itse.

Vasempaan hihaan ommellaan aluemerkit järjestyksessä ylhäältä alas. Ylimpänä paikkakuntatunnus, Rannikkoseutu-aluetunnus, Lounais-Suomen partiopiirin tunnus, Suomen Partiolaisten tunnus ja maailmanjärjestöjen tunnukset (WOGGGS ja WASM). Kaksi ylimmäistä saa lippukunnalta.

Oikeaan hihaan ommellaan ikäkausitunnus ja ikäkauden merkit. Hihaan voidaan ommella myös tapahtuma- ja kurssimerkkejä, sekä tonttumerkkejä.

Oikealle eteen ns. rintataskun yläpuolelle ommellaan maatunnus, joka on ostettava itse. Maatunnuksen yläpuolelle ommellaan viimeisin tapahtumamerkki. Ansiomerkit kiinnitetään myös omille paikoilleen paidan etupuolelle.

Ikäkausittain tarkemmat ohjeet:

Sudenpentujen pukuohje

Seikkailijoiden pukuohje

Tarpojien pukuohje

Samoajien pukuohje

Vaeltajien pukuohje

Aikuisten pukuohje

Vasemman hihan aluemerkit
Partiopaita edestä: oikean taskun yläpuolella maatunnus ja viimeisin tapahtumamerkki. Vasemmassa taskussa ikäkauden päätösmerkkejä.
Sudenpennun oikea hiha: ylhäällä keskellä ikäkausitunnus, loput sudenpennun jälki-merkkejä
Seikkailijan oikea hiha: keskellä tervetuloa-merkki, ympärillä ilmansuunta-merkit, loput erillisiä suoritusmerkkejä
Tarpojan oikea hiha: keskellä tervetuloa-merkki, ympärillä tarppo-merkkejä